Ett galleri med höstbilder från Klippan- och Rönneåbygden

Höst vid Rönneå Foto: Bengt Hertzman

En kristallklar morgon nära Tomarp. Frosten klär ännu marken och Gumman Höst har använt palettens alla kulörer denna fantastiska dag.

Trädgårdssångare rastande i nyponbuske Foto: Bengt Hertzman

Trädgårdssångaren lever ett undanskymt liv under häckningen. Man hör dess fina sång desto mer ända fram i juli. Denna individ visade sig ovanligt öppet i en nyponbuske i september, antagligen rastande mitt i höstflyttningen mot Afrika.

Höst i Klöva Hallar Foto: Bengt Hertzman

Skogen kring Klöva Hallar inbjuder till vandring året runt men kanske är här som finast på hösten. Man kan följa Skåneleden längs ravinkanten. I år är det ont om svamp på grund av den långvariga torkan men Klöva Hallar tillhör landets främsta växtplatser för svamp med mängder av sällsynta arter men även många matsvampar.

Skymningssträck av tranor Foto: Bengt Hertzman

Tranor på väg till månen? I början av oktober brukar stora mängder flyttande tranor passera Klippanbygden. Inte sällan kommer flockarna sent på dagen och på bilden ovan kom de när solen gått ner och månen började synas en oktoberkväll vid Bonnarp. I år inföll den stora höstflyttdagen för tranor den 3 oktober då tusentals fåglar flyttade söderut på bred front över Skåne. Av dem passerade minst ett par tusen över Klippantrakten.

Forsmölledammen i början av oktober Foto: Bengt Hertzman

En strålande höstdag vid Forsmöllan. Nedanför fallet har strömstaren anlänt till sitt vinterrevir.

Scharlakansvaxskivling Foto: Bengt Hertzman Glada Foto: Bengt Hertzman

En förlorare och en vinnare. Den scharlakansröda vaxskivlingen är idag en sällsynthet. Den växer i hagar och ogödslade betesmarker. Bilden tagen nära Rönneå vid Pappersbruket. Den röda gladan är en framgångshistoria, från några få par i Sverige i mitten av  1970-talet till minst 2000 par i Skåne nu. Många övervintrar och på hösten och vintern kan man på vissa platser se många fåglar samlas i skymningen för att övernatta tillsammans.

Får på Jällabjär Foto: Bengt Hertzman

Många marker betas av får. Naturvårdare som det är väldigt rogivande att umgås med. Här i hagmarkerna på Jällabjär.

Höst på Jällabjär Foto: Bengt Hertzman

Mulens marker växer igen på många platser på grund av att betesdjuren blir färre. På Jällabjär betar fortfarande kor. Upptäck detta fantastiska naturreservat nära Röstånga!

Vid Djupadal Foto: Bengt Hertzman

Från vägen mellan Anderstorp och Torraröd har man en hänförande utsikt över ett stycke skogs- och jordbrukslandskap. I dalen rinner Rönneå som här förenar sig med Snällerödsbäcken.

Från Natthall hösten 2016  Foto: Bengt Hertzman

Från Djupadal är det nära till Natthall, en av Rönneådalens allra vackraste platser. Bilden tagen en strålande oktoberdag 2016. Ett givet rastställe på vandringen längs Skåneleden.

Höst vid Dalen, Rönneå Foto: Bengt Hertzman

Vid Rönneå mellan Billinge och Anderstorp ligger Dalen, namnet har området efter en gård i närheten. Platsen är en av Rönneådalens vackraste med betade hagar där det växer gamla ekar och bokar. På våren är floran helt hänförande men även på hösten är platsen magisk med den väldiga stenblocken vid ån där man kan få se kungsfiskaren och märkvärdiga svampar som koralltaggsvamp.

Vasasjön höst Foto: Bengt Hertzman

Promenadstigen runt Vasasjön vid Bjersgård är populär. Asp, björk och lönn har fått höstfärger.

Dovhjort på språng. Foto: Bengt Hertzman

Snart börjar dovhjortens brunstperiod och man kan få höra dess grymtande läte på Söderåsen. Till skillnad mot rådjuret så förekommer inte dovhjorten naturligt i Sverige, utan arten importerades från medeltiden och framåt till adelns djurgårdar för jakt eller för prydnad.

Älgtjur nära Bonnarp Foto: Bengt Hertzman

Älgtjur nära Bonnarps by. Det ståtliga djuret kom glidande ur skogen tillsammans med en älgko en disig oktoberkväll. Fick syn på mig och försvann snabbt.

Text och foto: Bengt Hertzman

 

 

 


© Skånes Nordvästpassage.
Sidan redigerad 2016-10-03 av Bengt Hertzman