Promenadstråk i hänförande kulturlandskap  – upptäck Tomarp och Kvidinge.

 

En fin vinterdag 2016  Foto: Kent Ivarsson

Det finns många fina platser där man kan promenera och njuta av landskapet alla årstider. En sådan är backlandskapet vid Rönneå kring Tomarps kungsgård och Tomarps ene. Backarna med de flerhundraåriga ekarna intill ån hör tveklöst till dom mest storslagna platserna kring Rönneå. Området ligger lite som en ö i ett öppet modernt jordbrukslandskap, en rofylld oas väl lämpad för en stunds kontemplation och tankeflygningar i tid och rum. Sätt dig med ryggen på ett av de gamla träden och blicka ut över nejden med odlingslandskap, mader, skogsdungar och bebyggelse. Även nu mitt i vintern kan man få fina upplevelser vid ett besök. En promenad här är en lisa för själen.

Vintervy från Kungsgården. Foto: Bengt Hertzman

Vyerna är hisnande och landskapet är omväxlande. Den ringlande ån med Söderåsens höjder i söder samt betes- och odlingsmarker mot norr och nordväst. Österut reser sig de skogsklädda höjderna vid Rösa och Bjersgård. Under hösten rastar många flyttfåglar som lärkor här och det är lätt att få se flera olika rovfåglar jaga såsom blå kärrhök och fjällvråk. Ett utflyktsmål som har det mesta men ändå så okänt för de flesta.

Glada över kungsgården Foto: Bengt Hertzman

Här har Åstorps kommun ett besöksmål av rang med Tomarps kungsgård i centrum och man kan tycka det är märkligt att det inte tas ett mer samlat grepp för besökare här. Förutom kungsgården och det fina backlandskapet finns en historiskt intressant bebyggelse kring Kvidinge kyrka med ett fint museum i Kvidinge hembygdsförenings regi och lövskogen Prästamarken som är på gång att bli naturreservat. Här kan man som besökare finna något av intresserar oavsett vad man är intresserad av, historia, fåglar, växter, arkitektur, konst eller om man nöjer sig med vackra utsikter.

Vy från backarna mot V Sönnarslöv Foto: Bengt Hertzman

I en sänka bland kullarna ligger en liten sjö där det spelades bandy när det begav sig och då det frös till. En betydligt längre vinter, den senaste istiden har skapat detta fascinerande landskap. Vid Tomarps ene finns inte många enar men desto fler ekar, många av dem ålderstigna. Här står också Skånes grövsta vildapel.  Ärligt talat, när gjorde du senast en utflykt till Kvidinge? Det ligger ju numera lite vid sidan av de stora trafikstråken men ändå så nära. Är du det minsta intresserad av natur och kultur eller vill ha lite lugn och ro så är bygden kring Kvidinge perfekt för en dagstur eller mer. Skylt som visar vägen mot Tomarp finns mitt i samhället. Man kan även ta sig dit utan bil genom att tåget till Kvidinge och sedan en vandring på en halvtimme för nu finns en skyltad vandringsled som tar dig från Kvidinge kyrka ner till Tomarps ene. Den korta vandringen bjuder på fina landskapsscenerier med fria horisonter åt alla väderstreck. Det finns fortfarande en tystnad här som vårdagar bryts av intensiv lärksång. Men även nu på vintern finns det mycket att se.

Vy från vandringsleden Foto: Bengt Hertzman Skyltad vandringsled mot Tomarp Foto: Bengt HertzmanInnan man börjar promenaden mot Tomarp rekommenderas en promenad längs den slingrande vägen förbi kyrkan, byggd i nygotisk stil och Gyllenbielkeska Hospitalet som byggdes 1729 och är ett av Sveriges äldsta bevarade ”fattighus”, med ursprunglig inredning. Det var i bruk fram till 1949 och idag är en del av byggnaden museum. Förbi kyrkan kommer man snart till Prästamarken, en rest av en väldig ekskog som på 1700-talet täckte stora delar av bygden. Genom Prästamarken finns en strövstig och i den vackra skogen finns massor att upptäcka, som orkidéer och sällsynta svampar eller varför inte bara njuta av stämningen. Här finns också en fin motionsslinga. Vägen fortsätter mot Tomarps kungsgård och en skyltad stig tar dig mot Tomarps ene om du väljer detta.  Kungsgården har anor från 1200-talet och hade förr väldiga ägor och många är de torpare och frälsebönder i bygden som gjort dagsverken där. Idag är det ett spännande utflyktsmål med konstutställningar och musikarrangemang samt servering i härlig miljö. Öppnar igen för säsongen den 13 februari. Från gården har man fin utsikt över betesmarkerna vid Rönneå där man vintertid har stor chans att se örnar.

Far inte förbi Kvidinge nästa gång ni är på utflykt!

Vinter i eklandskapet

I Kvidinge finns en mycket livaktig hembygdsförening så kolla deras hemsida.

Kvidinge sockens hembygdsförening: www.kvidingehembygd.se

Tomarps kungsgård:  www.tomarps-kungsgard.se

Gårdsbutiker: Skånehill:  www.skanehill.se och Sånnagården:  www.sannagarden.se

Mycket mer om Tomarp kan ni också läsa på vår egen hemsida under utflyktsmål.

 

 

 

 


© Skånes Nordvästpassage.
Sidan redigerad 2016-01-11 av Bengt Hertzman