Nyhetsbrev 37

Vaxsjön  Foto: Bengt Hertzman

Vårt projekt Rönneådalen Skånes Nordvästpassage håller nu på att gå mot sitt slut. Nu ska slutrapport skrivas och andra trådar knytas ihop. Tanken är ju att den ideella föreningen Rönneå Skånes-Nordvästpassage ska finnas kvar. Fokus kommer till en början att vara att göra hemsidan mer levande genom att lyfta fram vad som händer i trakten. Utflyktsmålen kompletteras med några längs Rönneå i Eslövs kommun.

Det finns fortfarande en del material som ska ut på vår hemsida och till de senaste tillskotten på sidan måste nämnas Mats Petterssons trevliga text om Klippans tätorts historia som är rikt illustrerad med bilder från Blomgrens arkiv. Ett område i andra ändan av kommunen har också nyligen beskrivits, Kole mosse på gränsen mot Höörs kommun. Ett område med mycket stora naturvärden men också en rik kulturbygd med Torraröd och Snälleröd. Med de närbelägna Djupadal, Anderstorps eneskog och Natthall är det här ett område som nog tillfredsställer den mest kräsna besökare. Om du mot förmodan inte har surfat runt på vår hemsida ännu så ta dig tid att göra det. Det finns mycket att upptäcka!

Annars är den stora grejen nu att få de skyltar som producerats på plats. De kommer att finnas på ett antal angöringspunkter i bygden samt på olika utflyktsmål. Texterna har tagits fram av vår styrelse där särskilt Jan Ljungdal måste nämnas för sin insats och gedigna kunskap. Tack även övriga för ett fantastiskt jobb! Inger har lagt ner många timmar vid datorn och Lars-Bertil, Bo med flera har korrekturläst flera gånger. Kommunen har tagit fram själva skyltarna under Ingegerds ledning. Ingegerd har också jobbat med bygglovsansökningar och allt annat som måste till innan skyltarna kan sättas ut.

Vår turistbroschyr har tryckts i en andra upplaga och Bo har gjort ett väldigt gott jobb med att sprida den på alla Skånes turistbyråer. Det har blivit många mil på motorcykeln. Tack!

En del andra aktiviteter har genomförts, Inger, Ingegerd och undertecknad har haft guidningar på Räfshalen.

Passa på och köp vårt bildspel ”En resa längs vattendemonernas å” som beskriver sevärdheter längs Rönneå från Ugglarp till Stockamöllan med lite avstickare. Det kostar 80 kronor plus porto. Lägg ett mejl till mig hertzman.bengt@telia.com eller Inger Persson inger@skanes-nordvastpassage.se om ni är intresserade så löser vi detta.

DVD_fram2

 

Jag vill önska alla en fortsatt trevlig sommar. Även om vi håller på att gå in i sensommaren så återstår många fina dagar. Om du tar dig ett dopp i Bandsjön så passa på att besöka Räfshalen, Juskushall och Ruveröds kvarn som ligger strax intill, sammanlänkade av en kort vandringsled. Ett fantastiskt område oavsett årstid. Vi har tagit fram en folder som beskriver vandringsleden. Den finns redan nu digitalt för utskrift från hemsidan men kommer även att tryckas. Den är bland annat illustrerad med Solveig Andreassons läckra illustrationer.

I röret ligger också en folder som beskriver cykelvägar och sevärdheter kring Bjersgård-Rösa samt en beskrivning av naturen kring sjöarna i Bjersgårdsområdet.

Den ovanliga växten vattenaloe blommar i Rönneå vid Spången och även i år flyger den gröna mosaiksländan där. Denna sällsynta trollslända lever endast av aloe. Tala om att vara nischad!

Räfshalen aug

Den 9 augusti är det slåtter på Räfshalen. Alla som vill göra en insats för ängens alla innevånare är välkomna.

Ni som jobbat i projektet och har fått inbjudan till avslutningen på Bjärhus och inte fått mejlen att fungera, ett ord föll bort i adressen, ska vara hertzman@skanes-nordvastpassage.se. Går också bra att skicka till  hertzman.bengt@telia.com

Ekorrunge  Foto: Bengt Hertzman

Hälsningar

Bengt Hertzman (och från en ekorrunge vid Forsmöllan!)