Res klimatsmart till Rönneådalens utflyktsmål

Tåget på väg mot Klippan Foto: Bengt Hertzman

Många av de utflyktsmål och sevärdheter som beskrivs på vår hemsida kan nås med kollektiva färdmedel, buss och tåg. Om en kort eller längre promenad kombineras med resan så är du snart på en spännande och intressant plats. Tåg stannar i Klippan, Kvidinge, Höör och Stehag. Buss 518 går mellan Klippan och Stehag. Tyvärr är inte bytet mellan tåg och buss synkat på ett bra sätt i Klippan, där har Skånetrafiken en del att jobba på.

Vitsippor vid Herrevadskloster  Foto: Bengt Hertzman

Från Klippan kan du exempelvis ta dig vidare till Forsmöllan, Herrevadsklosters naturreservat, Skräddareheden Ljungbyhed, Söderåsens Nationalpark och Röstånga med Nackarpsdalen och Odensjön, en annan entré till nationalparken. Härifrån utgår flera markerade stigar vidare upp på Söderåsen. En fin vandring, framför allt när bokskogen står ljusgrön är mellan Skäralid och Röstånga som kan börjas och avslutas via buss 518. Om du vill till Jällabjär så har du cirka en halvtimmes vandring längs Skåneleden från Röstånga. Från Kvidinge kan du från järnvägsstationen lätt ansluta till den korta men fina vandringsleden mot Kvidinge Prästamark, Tomarps ene och kungsgård.

Från Klippans station när du ganska snabbt fina stigar längs Bäljane å. Buss 510 går mellan Ängelholm och Klippan. Via den kan du ganska enkelt nå Gråmanstorp, Bjersgård och Skvattemölla. Från Höörs station byter du till buss mot Frostavallen och efter några minuter är du mitt i ett fint område med många vandringsleder kring Dagstorpssjön och flera slocknade vulkaner. Tar du bussen från Stehag vilket många gör så kan du självklart ta dig till Röstånga och Skäralid men även till Mölleriket vid Stockamöllan med vandringsleder och en mycket rik och varierande natur.

 


 


© Skånes Nordvästpassage.
Sidan redigerad 2024-02-06 av Bengt Hertzman