Så minns jag Riseberga Kyrkby 1960 – 2012

Riseberga by Foto: Bertil Hagberg

Vi kommer från Spången, passerar idylliska Prästamöllan i dalen, genom blandskogen där en väg till höger leder fram till Göingavången, gammal marknadsplats vid Rönneå, dit folk gärna kommer i maj för att se hela vången i ett blått skimmer! Pulsatilla vulgaris, Backsippan blommar! Landskapet öppnar sig.

Backsippor Foto: Inger Persson

Första huset på vänster sida är ”nybyggt” från 70-talet. Ingrid och Arne Olsson, pensionerad bonde från ”slätten”, bosatte sig här i slutet av 90-talet. Arne är död nu, ny ägare är Mikael Krysell.

Gården intill ägdes av lantbrukare Arvid Olsson, född i Storaryd. Gården ägd och restaurerad av Hasanov, Sali.

Prästlönebostället till höger arrenderades av lantbrukare Åke Nilsson och hustrun Ulla, född Nilsson. De fortsatte arrendet efter Åkes far Albert Nilsson och efter Alberts död fortsatte hans hustru Hedvig arrendet, tills Åke tog vid. Åkes och Ullas son Staffan arrenderade gården ett 20-tal år innan han och hustrun Christina kunde får köpa bostället av Lunds stift år 2012.

Riseberga kyrkby
Större karta i pdf-fomat

Nr 1053
Riseberga Prästgård strax intill, beboddes 1960 av kyrkoherden i Riseberga och Färingtofta församlingar Knut Lundberg och hustrun Margareta och fyra barn. Bodde där till Lundberg pensionerades.

Nästa präst och kyrkoherde Eddie Kärrheden från Malmö, som ensam bodde där till sin pension. Efter Kärrheden blev Wärmensten kyrkoherde här. Hustrun Maria och stor barnaskara med flera fosterbarn. Efter några år flyttades de tillbaka till Malmö. Den siste kyrkoherden i Riseberga blev Benny Svanljung. Hustrun Ingela och son Benjamin bodde i prästgården till 2012 då Svanljung avgick från sin tjänst och flyttade med familj till Ljungbyhed.

År 2011 utannonserades Prästgården till försäljning. Köpare blev Claes Johansson, lärare född i Ljung och sonson till gamle nämndemannen Nils Johansson i Brohuset, ”Brohusaren”, och möbelsnickaren m m. Kenneth Hallberg. Denna sommar 2012 startade de med servering, utecafé samt inredde ett modernt kök. Vackra antika möbler m m samt många roliga och originella ting möter oss i gamla Ungdomshemmets stora sal. Grannarna Sönne och Gulli är nyfikna och intresserade av utvecklingen och önskar Lycka till!

På 60-talet byggde Bo Karlsson, en av sönerna på Hallagården, det lilla fina huset i skogsbrynet på andra sidan stora vägen, mittemot prästgårdsvägen. Tillsammans med sina föräldrar Einar och Ida Karlsson drev de jord- och skogsbruket Hallagården och vi kunde från köksfönstret på Klockaregården följa bondens år med plöjning, sådd och tröskning, potatisodling m m. Men det gick mot försäljning även där.

Domänverket köpte jorden och Kolleberga Skogs- och Plantskola började bereda marken för plantering av granplantor. I många år har nu skyddshäckar av lärkträd växt sig höga och skymt ”vårt lilla slättland” mot skogen, men tusentals granplantor har skördats och växt till höga granskogar både här hemma i Sverige och utomlands. Boningshuset på Hallagården har köpts och restaurerats av ”en dansk man”, dock bor fortfarande 2012 ingen där. Nu ”Till salu”. Övrig mark och en del av skogen blev till stora grustag och infartsvägen till Hallagården flyttades till öster om gården. Tidigare gick vägen rakt in på gården mellan huset, men nu var det stora grusbilar med släp som skulle fram! Idag har skogen återtagit grustagen och ingen vet hur skogen såg ut för 20-25 år sedan.

Riseberga med Kjätta bro Foto: Bertil Hagberg

Nr 1070
Så är då nästa hus på höger sida, räknat från Prästgården, det gamla ”Ålderdomshemmet i Riseberga”, numera Klockaregården. ”De gamle” som bott här 1930-1964 hade fått flytta till nybyggda Ljungbygården vid Ljungbydamm i Ljungbyhed. Sönne Brelert, kyrkomusiker i Riseberga och Färingtofta pastorat sedan 1959, med hustrun Gulli (undertecknad) sökte efter ett stort hus. Vi köpte detta hus på anbud, restaurerade, flyttade in 1 juli 1965 tillsammans med våra barn Kersti och Per och har haft vårt hem här i snart 48 år. Vi har försökt att bevara husets stil och atmosfär, naturligtvis med vissa förändringar, men de små rummen för pensionärer finns kvar, speciellt på övervåningen. Altanen på baksidan mot Rönneå byggde vi nog 1967 eller 1968, då vi upptäckt det var solsidan, med den underbara utsikten mot ån och backarna. Under ett 10-tal år ”idkade vi även handel”. Vår dotter Kjersti Landgren och jag iordningsställde Annexet, som blev en liten butik med småbarnskläder och annorlunda garner, specialitet växtfärgat ullgarn, som vi själva färgade på gården. Min kursverksamhet med Vävning på 2:a våningen utökades med växtfärgning på gården. Många intresserade kom och vi hade en mycket trevlig sysselsättning tillsammans bland sotiga grytor, rör och ”slabb”, underbara färger och trevliga människor.

Vi går tillbaka där vi lämnade Hallagården, vid den nybyggda vägen, som delar upp Plantskolans marker och leder upp till skogen och till höger mot Bandsjön.

Nr 1080
Första lilla villan till vänster om vägen snett emot Klockaregården, minns vi som Kyrkväktaren Erik Hultmans hus. Hultman hade byggt detta hus till sin mor Augusta Hultman och sig själv. När mor Augusta dog flyttade fröken Agnes Ahlgren dit, hon var till sin pension postföreståndare på Riseberga poststation längre bort i byn

Nr 1081
Huset därefter minns vi som Arne och Maja Lisa Karlssons hem. Arne var son till Hallagårdens Einar och Ida Karlsson. När Arne dog flyttade Maja Lisa till Perstorp, därefter har ägarna skiftat.

Nr 1082
Systrarna Ekman, Edith och Marta bodde i nästa hus, sysselsatte sig bl a med sömnad.

Nr 1083
Lilla bruna huset därefter var fritidshus när vi kom till Riseberga. Numera fast bostad, döpt till Risebo.

Nr 1088
Röda Tegelhuset bebos av familjen Molin sedan ganska många år. När vi flyttade till Riseberga bodde pensionären Ellen Sjöholm i halva huset. Vi minns henne som en mild och trogen syförenings- och kyrktant.

Nu är vi framme vid kyrkmuren och kyrkogården början på höger sida om vägen.

Nr 1090
Snett emot grinden ligger en ganska stor vinkelvilla. Där bodde familjen Nilgert d.ä. och på senare år familjen Nilgert d.y. Numera någon med stora hundar och hundgårdar.

Nr 1091
Den röda (tidigare gula) längan med vacker träveranda mitt på långsidan, med ”snickarglädje”, beboddes 1965 av Stig och Signe Möllerstedt och barnen Lena och Åke. Våra barns första kompisar i Riseberga. Byggmästaren Hasanov har renoverat och äger huset.

Nr 1096
Efter den röda längan ligger villan, som i många år var Telefonstation i Riseberga. Här bodde tre systrar Persson, Anse var föreståndare på telestationen. Numera bor en familj där.

Nu är vi framme vid ”Torget” eller ”Riseberga city”. Här finns några parkeringsplatser för kyrkbesökare. En busshållplats fanns i många år för busslinjen Klippan-Höör, övergick senare till hållplats för skolbussar. Här fanns även en telefonkiosk, flitigt använd av ungdomarna före mobiltelefontiden.

Nr 1223
På hörnet fanns Perssons Diverseaffär, där vi kunde handla det nödvändigaste till hushållet samt godis för skolbarnen! När Perssons affär lades ner, köpte en dansk slaktare, Torkel Jensen och hans fru Ella, rörelsen och drev den som köttaffär och specerier samt en varubil som Torkel körde runt i bygden med. Man kunde även lämna in kött m m som skulle rökas. Ella gjorde en populär rökt korv, som sålde mycket bra i trakten. För närvarande fr o m 2012 har vi välordnad blomster- och plantförsäljning i nämnda fastighet + en del av torget. En prydnad för torget och Riseberga kyrkby! Ägare Eva och Ingemar Nilsson.

Vi går vidare på Ingelstorpsvägen och till vänster fanns ännu en speceriaffär; Lindströms. Greta Lindström drev tillsammans med maken Enar Jönsson, allmänt kallad ”Prigen”. Åkeriägaren Tommy Olofsson med familj köpte hus och tomt, rev allt det gamla och byggde nytt boningshus. Till vänster går en allé fram till Västrarpsgården.

Nr 1210
Till höger på Ingelstorpsvägen har vi Möllan. På 1960-talet ägdes Möllan av kvarnägaren Harry Olsson, bror till Alva Assarsson och Arvid Olsson, släkten från Storaryd. Sonen Kurt Olsson drev kvarnen en tid, varefter den såldes till Bertil och Monica Bryngelsson, som bodde där under många år. Idag, 2012, har Magnus Dahl köpt Möllan. Magnus är son till Thomas Dahl.

Nr 1213
Efter kvarnen ligger Nils Fors gamla hus nästan ut på vägen. Idag fritidshus.

Nr 1212
I nästa hus var det Taxistation. Ekblad var taxichaufför i Riseberga med omnejd, en gemytlig och hjälpsam man, som tragiskt omkom i en trafikolycka när han skulle hämta ungdomar från dansen i Vägasked. Numera bor en brorsdotter Boel Ekblad med familj där, Lars Johansson.

Nr 1211
I huset efter Ekblads bor Elsa Andreasson, änka efter Stig Andreasson.

Nr 1208
Sista huset i raden bebos av Tore Karlsson.

Nr 1226
Vi tar oss ned till Torget igen och på spetsen mellan Ingeltorpsvägen och Färingtoftavägen låg Ellas Café. Ella Ljunggren var en av syskonen Ljunggren, som växt upp i långa gröna längan mittemot kyrkogården. Brodern Möbelsnickare Edvard och duktiga bagerskan Ella byggde villan intill Edvards snickeri och de bodde i var sin lägenhet i villan. Ella öppnade café och bageri, där vi kunde köpa gott bröd och goda kakor. Även små fester ordnade Ella, samt begravningskaffe. Riseberga kyrkokör, där Edvard var en trogen bassångare, utnyttjade ofta möjligheten att samlas där efter en konsert i kyrkan. Vi fick goda smörgåsar och annat smått o gott!

Nr 1228
I Ljunggrenska långa längan fanns tre lägenheter. Mor Ljunggren och en syster Klara som passade henne bodde mitt i huset. Viktor och hustru Elly, född Mårtensson, som bodde i östra delen av huset, han var cykelmakare och hade verkstad i ett litet hus på tomten, samtidigt anställd på Stärkelsefabriken. I längans västra gavel bodde Bror, som var skomakare med verkstad på samma ställe.

Nr 1236
Nästa hus hade varit Poststationen, vilken drogs in i början på 1960-talet, ägdes då av bröderna Olle och Sven Forsberg, vars föräldrar tidigare bott där. Numera ägare är Alf Ek med familj. Alf hade tidigare varit Taxiägare i Ljungbyhed, driver nu hästgård.

Nr 1237
Greta och Stig Weihager i nästa hus odlade och sålde grönsaker, blommor och plantor. Växthuset är numera rivet. Ägare okänd.

Nr 1238
Huset därefter ägs av Göran Karlsson, son till Bo Karlsson, Hallagården. Vackert restaurerat.

Nr 1239
Så går då en liten väg till vänster och en bit upp kommer vi till en röd länga, där förre kyrkväktaren Rickard Henriksson med fru Mary Ann och två döttrar Karin och Kerstin bodde i många år. När Mary Ann dog flyttade Rickard till Ljungbyhed. Nu bor en familj med små barn där.

Nr 1240

Mitt emot ligger en liten villa, där Ulla Nilsson, tidigare Prästlönebostället, bott i ett 20-tal år efter att maken Åke avled. Nu bor och äger Karl-Magnus Nilsson, Ullas barnbarn och Johanna där. Slöjdläraren Rosén byggde huset 1953.

Nr 1241
Vi är tillbaka på stora vägen mot Färingtofta, där Nordlunds vackra villa ligger på hörnet mitt emot Göran Karlssons.

Nr 1242
Till höger på Färingtoftavägen ligger en ensam gul tegelvilla, som byggdes på 1950-talet av slaktaren Helge Pettersson, som öppnade en köttaffär där, den andra i Riseberga. Har i många år ägts av Claes Alm, men nu ny ägare och under reparation.

Nr 1260
På samma sida av vägen ser vi en industribyggnad, den gamla Stärkelsefabriken. Som lades ner i början av 1960-talet. Nu i privat ägo som vandrarhem eller liknande.

Nr 1266
I villan strax efter Stärkelsefabriken bodde Gunvor och Mårten Hallin och senare Klara Andreasson med bror från Östervång.

Nr 1252
Efter Nordlunds, på vänster sida av vägen, bodde under många år Sten Karlsson, ännu en son till Einar och Ida på Hallagården. Hustrun Ingrid med barn jobbade på Kyrkogården och Sten var vägarbetare. Ny ägare sedan Ingrid och Sten flyttade till Ljungbyhed, nu åter till salu.

Nr 1251
Nästa hus var allmänt kallat ”Äggföreningen”. Äggproducenter i närheten kunde lämna in sina ägg för avhämtning av uppköparen. Här bodde Elin Olofsson med mor Maria och bror Erik, toffelmakare. Elin och Maria vävde vackra föremål till Hemslöjden i Malmö, ”lönvävning”. Gula huset därefter, numera hästgård. Olika ägare.

Nr 1256
Vitt stenhus på hörnet byggdes av en man som hette Flygare. Ester Olofsson ägde och bodde där på 60-70-talet, senare brodern, tidigare Kättaryd, på andra sidan ån. Anna Svensson tidigare Spången och Ljung bodde där på 80-90-tal. Kjell Rosengren ägde huset och bodde där senare, nu okänd ägare.

Nr 1254
Här går en väg till vänster förbi huset där Anna-Greta Lindkvist, barntimmeledare i kyrkan, bor. Hennes föräldrar köpte detta hus i slutet av 1950-talet.

Nr 1257 + 1255
Längre upp längs vägen bodde Karin Olofsson och i andra huset bodde John Karlsson.

Nr 1258
Tillbaka vid stora vägen ligger gamla Smedjan, ägdes av familjen Erik Sandström, här fanns även en bensinmack, BP.

Nr 1265
Nuvarande blå huset ägdes av John Nilsson, numera Helge Svensson.

Nr 1263
Småskolelärarinnan Anna Alm byggde nästa hus på 1940-talet. En systerson Per Gunnar Alm med familj äger och bor där sedan 1970-talet.

Nr 1267
Huset med stor glasveranda ägdes och beboddes av f.d. lantbrukaren Holger Nilsson med maka Ester, då de lämnat sitt lantbruk i Västra Forestad 1965. Ägs nu av dotterdottern Annette Gussing.

Nr 1264
Sista huset i den raden har varit ett torp. Ägdes och var fritidshus för familjen Herz från Danmark. Sonen Erik fortsätter där, fritidshus.

Nr 1275
Joel Sandström, fabrikör, ägde den lilla gården ”Trumpeten”, i folkmun ett trumpetarboställe från Kavalleriets dagar. Sandström ägde även marken och skogen däromkring och öppnade ett grustag där. Ingeborg Hansen med make köpte Trumpeten och bodde där i ca 40 år. En tid drev hon ett litet café för turister. Ägare nu är Eva och Jonny Norrby.

Nr 1268
Joel Sandström byggde även villan borta i skogsbrynet och bosatte sig där med sin familj.

Vi avslutar vandringen på Färingtoftavägen och vänder åter till Kyrkans parkering. Mitt emot Kyrkans personalhus finns ett nybyggt förråd, maskinhall, där det förut låg ett litet torp där Agda Jönsson bodde. Agda hade nog bott där alltid, hennes far Janne hade brukat torpet. Agda var städerska i Kyrkan i många år. Vi fortsätter förbi Kyrkogården med Urnlunden på vår högra sida och kommer till Forsbergsstenen, en minnessten över bygdens store konstnär på slutet av 1800-talet, Nils Forsberg. Han föddes i ett litet torp på andra sidan av Rönneå, i Vessmantorp. På marken nedanför stenen har Riseberga Kyrkokör sedan 1960-talet ”sjungit in våren” med stort Valborgsmässobål. Nu går vi tillbaka till Torget och viker av på Perstorpsvägen.

Stocken över ån mot kyrkan Foto: Bengt Hertzman

Nr 1222
Till höger ligger tegelvillan som byggdes som lärarbostad till lärare Johansson ca 1940. Sedan många år köpt och bebodd av småskollärare Maj-Britt Alm och maken Erik, byggnadsingenjör. Maj-Britt var lärare i Riseberga skola till sin pension på 1990-talet.

Nr 1180
Nu 2012 är hela ”nya” skolan riven, utom gymnastiksalen. Skolan nerlagd, men äldsta byggnaden, tegelhuset, är kvar och detta samt tomten ägs privat.

Nr 1101
Mitt emot skoltomten bor sedan 30 år Lena och Christer Hultén i vackert tillbyggt och renoverat hus. Bröderna Arvid och Erik Andreasson, slaktare och kreaturshandlare, byggde detta hus samt den vackra trävillan mittemot. De drev slakteri och köttaffär.

Nr 1102
Sedan många år bor Janet Svensson i villan. För tillfället till salu.

Nr 1103-1105
En liten rad med småhus ligger efter Hulténs. I det sista huset fanns på 60-80-talet en bilverkstad som ägdes av Bertil Jönsson. Ragnar och Alva Bengtsson bodde i ett av husen.

Nr 1122
Snart vid lilla idylliska Bandsjön, populärt badställe sommartid, kommer vi till Maj-Britt Nilssons fårgård och sonen Torbjörns ”Finmekaniska verkstad”. Torbjörn och Jennifer bor i en mindre villa på ägorna och Torbjörn sysslar även med modellflygning.

Nr 1150-1151
Längre in vid sjön ligger ett par mindre gårdar. Den ena gården har ägts av Otto Karlsson, en bror till Einar Karlsson, Hallagården och ägs fortfarande av ättlingar till honom.

8 juni 2021
Information från barnbarnet Per Karlsson.
Otto Karlsson gift med Hilda Karlsson, Riseberga 1151, de fick tio barn sex pojkar och fyra flickor. En Gunnar Even Karlsson dog som treåring och ligger begravd vid Riseberga Kyrka med sin föräldrar Otto och Hilda och även hans bror Gösta Karlsson ligger begravd där. Jag som skriver är son till Sven Erik Karlsson 1923-2009. Otto och Hilda var mina farföräldrar och jag tillbringade mina barndomssomrar där, en ljuvlig tid som jag ofta tänker tillbaka på. 

Nr 1162
Utmed stora vägen ligger Jadéus villa Viebo, byggd av den på 1900-talet kände frisksportaren Are Waerland 1898. Numera bor tredje generationen Jadéus där, nämligen konstnärerna Per och Lotta Jadéus med familj.

Nr 1171
Allén från stora vägen leder till Västrarps gård. När vi kom till Riseberga 1965 ägdes gården av bröderna Persson, som sålde mark och skog till ett grusföretag. Själva gården ärvdes av en brorsdotter, som fortfarande bor där med familj och äger gården.

Några km från Torget på Ingelstorpsvägen ligger Ingelstorps gård, inte i Riseberga Kyrkby men dock nära. Ägs sen 10-tal år av Kurt Ingmar och Brita Svensson, född Wendt, Perstorp. De driver en stor hjortgård.

Med stort bistånd av Ulla Nilsson, tidigare Åstratorp och Prästlönebostället, hennes son Staffan med hustrun Christina, har vi försökt tänka igenom bebyggelsen i Riseberga Kyrby från ca 1950-tal till februari 2013. Själva inflyttade 1965 (till Ljungbyhed 1959) har jag friskat upp och lärt mig om hur det var då.

Januari 2013
Gulli Brelert
Postlåda nr 1070

Gullis Brelerts handskrivna material har digitaliserats av Annette Gussing, postlåda 1267


© Skånes Nordvästpassage.
Sidan redigerad 2014-12-08 av Inger Persson och Bengt Hertzman