Vem är Solveig Sigfridsdotter Andréasson?

Solveig Sigfridsdotter Larsson föddes i Stafsinge i mellersta Halland 1926. År 1932 kom hon på ett kort besök till en morbror, som ägde mejeriet I Ljungbyhed.

1943 var det dags för ett nytt besök i Ljungbyhed för att hjälpa till hos en annan släkting. En yngling, Sten Andréasson, blev föremål för Solveigs intresse, men då Solveigs moder avlidit och ersatts av en fostermor, som arbetade på sjukhuset i Falkenberg, så ansågs det lämpligare att Solveig skulle arbeta där.

Ljungbyhed lockade med en ledig plats på ålderdomshemmet i Riseberga, och senare blev det arbete på sjukhuset på F5. Solveig och Sten gifte sig, och då började Solveig en hemsysterutbildning i Lund.

1947 gick Solveig med i Riseberga hembygdsförening för att få veta mer om sin nya hembygd. Där träffade hon Patrik Haller, Esse Eriksson, Walther Ljunggren med flera. På första mötet drog A. Thell en fräckis, vilket Solveig tyckte var genant.

I slutet på 1970-t finner vi Solveig i styrelsen, och l982-1992 svingar hon ordförandeklubban med stor entusiasm. När Sten dog tappade hon lite grand av entusiasm.

Solveigs intresse för bygden uppstod när hon såg det vackra landskapet, Skäralid och bokskogarna. Hon var med då Ljunggren och hans fru upptäckte stjärngravarna vid Sorröd.

Invigningen av hembygdsstugan 1944 har hon också i minne. Golvet var på gammaldags vis strött med sand och eneris.

Genom sitt arbete i hemtjänsten, som hon var med om att bygga upp, lärde hon känna massor av folk och fick dem att berätta. Genom sina anteckningar och inspelningar fick hon materiel till artiklar i bl.a. Ljungbyhedsboken, Riseberga-Färingtofta böckerna, Färisten m.m.

Som ledare för många omtyckta och lärorika studiecirklar, byavandringar m.m. har hennes namn blivit välkänt.1998 tilldelades Solveig Klippans kommuns kulturpris.

Skånes Hembygdsförbund delade 2004 ut landshövding Bengt Petris pris ”För framstående gärning inom hembygdsvården”.

Ytterligare hembygdspriser har Solveig fått!

Solveig har alltid tyckt att det är roligt att visa och förklara historiska fenomen och fortsätter därför att skriva dikter, sägner och nu berättelser för barn.

Givetvis har dessa anknytning till bygden.

 

Jan Ljungdahl

 


© Skånes Nordvästpassage
Sidan redigerad 201-07-01 av Ulrika Nilsson