En vänbok om en Klippanlegend

– ett stycke lokalhistoria om en nyligen svunnen tid

Sven Tall  Foto: Tord Lundmark

Att skildra en människas liv kan vara ett fint sätt att en tidsepok och en plats. Kulturhistoria behöver inte nödvändigtvis skildra gamla tider utan kan som boken Vem fan är Sven Tall – en vänbok beskriva tider som nyss var. I det här fallet Gråmanstorp och Klippan på 1970-talet och framåt.

För några decennier sedan blev Klippan känt i vida kretsar för popmusik, lite avig och speciell, från Svenska popfabriken vars historia har skildrats av Mats Pettersson på annan plats på denna hemsida. LP:n Svensk Pop gavs ut 1979 och första låt på skivan var Klippans centrum framförd av gruppen Torsson med Bo Åkerström i spetsen. Låten som i amerikanskt original heter Kansas City har blivit en klassiker och innehåller bland annat textraden ”Pålles gatukök är bäst för där jobbar morsan till Sven Tall”.

Omslaget till Svensk Pop  Foto: Per Drejare

För en utomstående som lyssnade på musiken från Klippan så var denne Sven Tall nästan en mytisk varelse, fanns han egentligen. Hans namn förekom på olika skivor, på Torssons första LP ”Att kunna men inte vilja” står att han bidrar med kaffe,tobak och smörgåsar. Men Sven, uppväxt i Gråmanstorp,  fanns i högsta grad med i den livaktiga musikscenen i Klippan med Studio Bombadill i det gamla Kyrksalshuset mot Södra Skolgatan. Sven var allt i allo, körde turnébuss, bar utrustning och var allestädes närvarande.  Kring Svenska Popfabriken fanns band som Kriminella Gitarrer, The Push, Torsson, Dolkenihåsan, Lasakungen och Noise, de sistnämnda från Perstorp. Torsson är fortfarande ett aktivt band med en ny laguppställning vid sidan om Bo Åkerström och Lasakungen lirar också fortfarande musik som skulle kunna kallas folkrock från Klippan.
2014 gav Svenska Popfabriken ut en ny skiva där olika Klippanband medverkar.

Svenska-pop Linus Borg Foto: Monica Borg

I boken finns ett rikt bildmaterial med många foton av Per Drejare och andra hämtade från Blomgrens arkiv. En av Svens sista gärningar i livet var att jobba med digitalisering av just Blomgrens bilder. Det rör sig om över 36 000 bilder som Axel Blomgren tog 1897 – 1950-talet.

Det är synnerligen fin hyllningsskrift som Mats Pettersson, Anders Pålsson och Thomas Holst har gjort med hjälp av många andra vars vägar korsade Sven Talls när det begav sig. För många var Sven en god vän och en fin samtalspartner. Han var på många sätt en originell person med en stor nyfikenhet. Jonas Ellerström skriver på bokens baksidestext att han var som hämtad ur en Piraten-berättelse. Det finns en hel del dråpliga episoder skildrade boken men även ett stort allvar och melankoli. Skildringen av cykelturen till Tevattenkällan och Bjersgård är obetalbar. I första hand är skriften en skildring av människan Sven Tall men också av en tid och ett Klippan som nyligen fanns och som inte kommer tillbaka.

Sven utanför Svärds mekaniska verkstad i Stidsvig  Foto: Herbert TinzFödd packad, vet inte mina klädstorlekar, vill ha republik i Sveriges land, anser att Nationaldagen ska ersättas med föregångaren Svenska fanans dag (samt Annandag Pingst ska bli helgdag igen) och att livet i filosofisk mening är…. övervärderat.”  Så presenterade sig Sven själv i sociala medier.

Svensk PopBok Klippan
ISBN978-91-982003-0-0


© Skånes Nordvästpassage.
Sidan redigerad 2015-02-02 av Bengt Hertzman