Silladammen Foto: Inger Persson

Dammen har aldrig haft något officiellt namn. Men den vattenfyllda dödisgropen i Bjersgård kallas Silladammen. Även om den på en handritad karta på godset kallas för Trinnesjö. Trinn i betydelsen trind, mullig. Pojkar förr i tiden, precis som nu, tyckte om att fiska i förbjudna vatten. Så var det också i Bjersgård. Den lilla dammen som ligger i hålan mellan stallarna och den gamla trädgårdsmästarebostaden, var förbjudet fiskevatten. För där fanns karpar och andra feta fiskar som skulle på baronens och skogvaktarens middagsbord. Men pojkarna ville också gärna fånga en stor karp.

Skogvaktaren var en grinig gubbe. Han ville ha sina fiskar ifred och jagade pojkar och drängar på gården som vågade komma i närheten av dammen. En gång var skogvaktaren riktigt elak och smällde till en dräng som inte ens försökte att fiska.

En kväll skulle skogvaktaren fiska. Han tog fram sina finaste backor – en sorts långrev eller fiskelina med många krokar på. Skogvaktaren hade fångat många mörtar tidigare på dagen och dem satte han nu på krokarna. Han gjorde också i ordning en gäddsax – gäddsaxar är förbjudna nuförtiden – för att försöka fånga den stora gammelgädda som käkade alltför många av hans fina fiskar. Sedan satte han ut backorna i sjön. Pinnarna fiskelinorna satt fast i bankades ned i marken. Gäddsaxen med en levande mört på satte i ena ändan av dammen där han flera gånger hade sett gammelgäddan.

Drängarna på gården såg sin chans till hämnd. De hade med sig en spann med något i. Nu skulle skogvaktaren få för att han var så elak.

Pojkarna tog in gäddsaxen och backorna till land. Det var fångst på en. På gäddsaxen sprattlade gammelgäddan. Fiskbitarna av mört som skogvaktaren satt på krokarna tog de bort. Ur spannen tog de fram … salta sillar … och satte fast dem på fiskekrokarna och gäddsaxen.

Gammelgäddan tog pojkarna med sig och gav till en gammal farbror som inte längre fick fiska i sjöarna för skogvaktaren.

Kan undras vad den grinige skogvaktaren tänkte när han kom på morgonen för att ta in sina fiskar. Han blev inte glad. Och han blev nog inte gladare över att dammen därefter kallades Silladammen.

Thorbjörn Petersen


© Skånes Nordvästpassage.
Sidan redigerad 2013-09-13 av Inger Persson