Bekväm promenad under ekar och deras följeslagare

På väg mot Prästamarken Foto: Sven Johansson

Strax norr om Kvidinge ligger Prästamarken, på grusvägen mellan kyrkan och Tomarps Kungsgård. Under 1800-talet var det hagmark med glest stående ekar. När betet upphörde växte ängarna igen och lövskogen har lämnats orörd och utvecklats. Eken var under 1500-talet ett skyddat träd av kungen för virket behövdes för bygge av skepp till flottan. Ekarna i Prästamarken är 200-300 år gamla och de gamla träden är hemvist för många insekter och svampar.

Försommar i Prästamarken Foto: Sven Johansson

Prästamarken är naturreservat sedan 2017.

Vårvinter i Prästamarken Foto: Sven JohanssonHöst i Prästamarken Foto: Sven Johansson

I skogen finns gångväg på cirka en och en halv kilometer, den upplysta slingan används flitigt av joggare.

Växter och svampar

Innan lövträden slår ut blommar många av vårens örter under deras kronor. Du finner vit- och gulsippa, svalört, vårlök,desmeknopp och lundviol. Framåt försommaren slår lundväxter som storrams, liljekonvalj, gulplister och rödblära ut och samtidigt kan du finna den ätliga vårmusseronen. Då blommar även den svarta trolldruvan. Under högsommaren är floran sparsammare men till de vackra växter du kan se finns stor häxört, hässleklocka, skogsknipprot och stinksyska. Den sistnämnda är värdväxt åt den sällsynta fjärilen pantermätaren som har observerats i Prästamarken.

Nässelklocka Foto: Bengt HertzmanVitsippor i Prästamarken Foto: Sven JohanssonSkogsknipprot Foto: Sven Johansson

Många svampar lever i symbios med de gamla ekarna och flera av dessa är sällan sedda så som sommarsopp och mörkeggad stinkkremla. På de levande ekarna syns ibland korkmussling, oxtungsvamp och svavelticka. På ved växer fjällig ticka, limsvamp och andra nedbrytare. Den sällsynta koralltickan har också skådats här.

Korkmussling Foto: Sven Jahansson

De flesta bilderna är tagna av Sven Johansson, Kvidinge,som i många år har strövat i området. Nedan ser du några bilder tagna av Sven på 1960 – 1970 talet.

Prästamarken 1975 Foto: Sven Johansson

Vinter i Prästamarken Foto: Sven Johansson

Hitta hit
Gör din egen vägbeskrivning till Prästamarken
Var vill du börja din resa:

GPS-koordinater: 56.1409, 13.0504

Bra att veta

En vandringsled mot Tomarps ene ansluter från Prästamarken längs bäcken. Kombinera gärna ett besök i Prästamarken med en visit på Tomarps Kungsgård som ligger längs längre fram längs grusvägen.

Vill du åka kollektivt tar du tåg till Kvidinge station och vandrar förbi kyrkan mot Prästamarken.


© Skånes Nordvästpassage.
Sidan redigerad 2017-08-22 av Inger Persson och Bengt Hertzman